Bali…

Tijd voor een nieuwe reis! Eentje van de Bucket list, Bali!

Het is nog vroeg in de morgen, de lucht van kerosine in de neus.. Schiphol! Het is net als DE bij thuiskomst, je weet dat dit het begin is van je vakantie. En wat voor één, dit is toch wel een must see en do voor ons, ondanks de jaren wonende in Azië hebben we dit eiland niet aangedaan in onze reizen. Je zou kunnen zeggen het werd tijd.

We zullen met een huurauto het eiland gaan verkennen dus veel kans voor mooie plaatjes, verhalen en avonturen. Maar eerst de vlucht, met China Airlines naar Taipei, overstappen en dan naar Denpasar… wordt vervolgd…

Sayonara

En onze tweede trip naar Japan zit er alweer op. Vannacht was een korte nacht. Omdat we vanmorgen vroeg op moesten om naar de luchthaven te gaan, maar vooral omdat we om 2 uur ’s ochtends allemaal wakker werden geschud door een aardbeving. Stevige beving (kracht 5.5) een stuk noordelijker maar ook in ons hotel toch nog kracht 4. En voor de meeste nederlanders (Groningers uitgezonderd) is dat toch een vrij onbekende ervaring.

Inmiddels zitten we in de lounge te wachten tot onze vlucht gaat boarden. Het toestel landde net toen wij met de bus langs de luchthaven reden; ruim twee uur voor de vertrektijd. Alle reden om aan te nemen dat we op tijd zullen vertrekken.

Het was weer een bijzondere vakantie. Een stuk meer regen dan de vorige keer maar de temperaturen waren even hoog. En echt last van de regen hebben we ook niet gehad; de activiteiten. En ook anders omdat we nu ook buiten de grote steden zijn geweest. Japan blijft een fascinerend land: net, aardige mensen, punctueel vervoer en vol met prachtige cultuur en natuur.

De laatste dag Japan…

Voor het eerst niet erg lekker geslapen met z’n allen. dus eigenlijk best vroeg op. We zijn er al helemaal klaar voor om te vertrekken, ingepakt en ontbeten. We gaan zo omweg naar Narita, we hebben daar onze laatste overnachting omdat de vlucht vroeg vertrekt en het best een eind uit de stad ligt, je doet er toch snel 1,5 tot 2 uur over.  Even weer een avontuur…later meer!

Terug in Tokyo

De afgelopen twee dagen hebben we nog even van Tokyo kunnen genieten. In alle opzichten een wereldstad. Maar al het geloop van de afgelopen weken heeft wel z’n sporen achtergelaten; zo nu en dan doen de spieren niet meer wat het hoofd bedenkt.

Na zondag nog een stevige tippel naar de Meiji Jingu Shrine en het naastgelegen Yoyogi park was de fut er wel even uit.

In het park was een Pokemon raid aan de gang; te herkennen aan een hele groep mensen die inent naar het scherm van de smartphone staren en er als een gek op zitten te tikken. Nat en Lara moesten natuurlijk meedoen maar de ‘legendary pokemons’ blijven ongrijpbaar.

Verder in het park gewoon normale, en minder normale japanners die genieten van een vrije dag. Helaas was het weer niet top dus ook niet erg druk.

’s Avonds nog even naar een sushi-restaurant geweest. Geen conveyor belt sushi maar gewoon een restaurant met een kaart. Heerlijke sashimi, sushi en tempura!

Vandaag (maandag) zijn de dames samen op stap gegaan, naar het Mega Pokemon Center in de wijk Ikebukuro. Een hele aparte wijk, alles wat kawaii (lief of schattig) is kan je hier vinden. Hello Kitty, Disney, Japanse TV karakters, Sega, Demo en pokemons… Sensory overload in kleur, beweging en geluid. Lara even helmaal blij en heeft wel de nodige dingen gescoord. Na nog een lekker uurtje pokemons te hebben gevangen met heel veel volwassen japanners en toeristen weer terug naar hotel. Tijd voor een douche en droge kleren…

Vanavond nog een laatste keer naar Ippudo, de vaste ramen keten van ons, oftewel, grote kom noodles met vlees, soep en groenten, mmmmm, en wat dumplings erbij en thee. Daan had nog even zin ons iets verder te lopen naar Roppongi Hills, een heel groot en hoog gebouw met een observatory, een uitkijk op hoogte dus. De moeite waard want het was helder en je kan rondom kijken. Daniel en Nat zijn geen fan van de hoogte maar Daan en Lara zijn nog zelfs naar het open dak bij helikopter platform gegaan en zie de prachtige foto’s!

Nog even een wandeling voor het slapen gaan terug naar het hotel voor de laatste nacht in centrum Tokyo…

 

Escape from the countryside

Na een dag in Nakatsugawa en twee dagen Shibu Onsen hebben we het Japanse platteland weer achter ons gelaten en zijn we terug in Tokyo. Nog een paar dagen en de vlucht terug naar huis.

Hoewel niet verrassend was het platteland heel erg anders dan de drukke steden. Het tempo ligt er een stuk lager, de overdaad aan WiFi hotspots zoals in de steden ontbreekt volledig, en ook ziet het er allemaal een stuk minder modern uit.

Shibu Onsen was in een aantal opzichten wat ontluisterend. Erg rustig, veel gesloten winkels en leegstaande gebouwen. Deels komt dit doordat het een stadje is dat het van de winterperiode moet hebben. Maar duidelijk is ook wel dat na de Olympische winterspelen van 1998 er op veel gebieden de klad in is gekomen. Het dropje zelf heeft in de zomertijd ook weinig te beiden. Geen mooie oude straatjes en de “snow monkeys” (apen die in een warme poel hangen) zijn ’s zomers ook niet aanwezig. Het hostel waar we verbleven was wel weer prima; fijne grote kamer met prima bedden en een leuke gemeenschappelijke keuken waar het ontbijt werd geserveerd (eieren zelf klaarmaken) en waar we ook de tweede avond zelf hebben genoten van Sushi en Wagyu uit de supermarkt. De eerste avond gegeten bij een van de beste lokale restaurants. Dat viel wat tegen; redelijk eten maar meer ook niet.

Op vrijdag zijn we vanuit Shibu Onsen naar  Matsumoto gereden; hier staat een van de best bewaarde grote Japanse kastelen. Prachtig en indrukwekkend.

 

Matsumoto Castle

 

De rit van Shibu Onsen naar Tokyo duurde zo’n 4 uur; lekker rustig gereden. We hadden een zuidelijke route gekozen in de hoop nog een glimp van mount Fuji te zien maar die bleef verscholen in de wolken. Het weer werdt gaandeweg wel beter maar ook inTokyo is het behoorlijk bewolkt met regelmatig buien. We zullen zien hoe de komende dagen uitpakken.

Vertrek Shibu Onsen

Onderweg

Tokyo

 

Op weg naar Shibu Onsen…

Terwijl we in onze hippe Nissan X-trail huurauto rijden opweg naar onze volgende overnachting, schrijf ik deze post. Dankzij de mobiele WiFi hebben we overal internet (kids happy). Zeer goed voor navigatie, het heeft ons al veel profijt opgeleverd. Een aanrader dus, huren op de airport en weer inleveren als je weggaat, ideaal!

Na een redelijke nacht op onze futons, regende het nogsteeds vanmorgen. Het was gister behoorlijk heftig, we kregen zelfs emergency alerts op de telefoon over landslides en flooding, gezien de hoeveelheid en dat we in de bergen zitten, begrijpelijk. Wij zaten goed hoor, niks aan t handje.

We hebben echt genoten van de Onsen, als je wel eens naar de sauna bent geweest dan ken je de dompelbaden wel, maar nu in mooie houten, met vulkanisch water en uitzicht. Heerlijk rondlopen in Yukata's, een soort kimono achtig ochtendjas, kan je de hele dag wel in rondlopen. Nadat we gisteravond (in de onweer en regen) in een private bath 50 meter op de berg vanuit de Ryokan hebben gezeten, voor de kids voor t eerst, vanochtend nog een keer heerlijk in de public onsen gestapt. Goed voor alle vermoeide voeten en benen. En de rug ook, die futons liggen best hard …

Het weer is dus wat somber, de bergen zijn in nevelen gehuld maar hier en daar komt er een blauwe lucht tevoorschijn.
Later meer als we gearriveerd zijn…

Escape to the countryside

Vanmorgen (woensdag) zijn we uit Osaka vetrokken voor een paar dagen op het Japanse platteland. Dat is alles behalve plat overigens; Japan bestaat voor zo’n 70% uit bergen en bossen.

Eerst wat foto’s van onze dag in Osaka. De morgen hebben we gebruikt om het Osaka Castle te bekijken, de avond om te genieten van het Tenjin Matsuri; het grote zomerfeest waar we tijdens ons bezoek in 2014 voor het eerst van hoorden. Prachtig festijn dat zich over twee dagen uitstrekt. Op dinsdag avond waren we ook al even gaan kijken.

Vanuit Osaka zijn we met onze huurauto naar Tsumago gereden waar we in een min of meer authentiek Japanse Ryokan verblijven; met een onsen. Nadat we de spullen hadden achtergelaten direct een stuk van de Nakaendo trial gelopen tussen Magome en Tsumago. Prachtig maar slopend. En net toen we weer bij de auto kwamen barstte het noodweer los. Nat waren we al….

Bye bye Kyoto, hello Osaka

We hebben vanmorgen Kyoto achter ons gelaten en zijn inmiddels in Osaka. Is hemelsbreed geen grote afstand want Osaka en Kyoto vormen,  met Kobe, Nara en Sakai een groot stedelijk gebied. Osaka is daarin veruit de grootste stad.

De laatste dagen in Kyoto zijn voorbij gevlogen. Na een eerste bezoek aan Gion by night op vrijdag (zie vorige update) hebben we de zaterdag gebruikt om een beetje bij te komen, een snel bezoek te brengen aan Nikishi market en ’s avonds nogmaals naar Gion te gaan op jacht naar Maiko (Geisha’s in opleiding) en te kijken naar de “floats” van de verschillende tempels voor het Gion Matsuri festival. Het rijden van de floats (op 17 juli en 24 juli) hebben we helaas niet gezien (net onze reisdagen) maar de foto’s geven een gevoel van de grootte van de karren die door de straten van Kyoto worden getrokken.

Zondag zijn we naar Nara gegaan; stad van de hertjes. Gewoon lekker door het park gelopen en genoten van de mooie gebouwen rond de Tokai-ji tempel. ‘s

Avonds onze week in Kyoto afgesloten met een heerlijke Japanse barbecue (wagyu) in een geweldig leuk restaurantje. Het is niet gelukt een foto te maken van het vlees; dat was zo onweerstaanbaar lekker dat het op was voor de camera’s & iPhones tevoorschijn konden komen. We hebben dus special extra vlees moeten laten komen voor foto….. Overigens was ook de garlic rice heerlijk

 

En inmiddels dus weer in Osaka, in Fraser Residences waar we ook in 2014 verbleven. Geweldige plek; een beetje home away from home.

Vervolg Kyoto ❤️

Het is weer heerlijk om hier te zijn! Er is zoveel te zien en te doen, je weet soms niet waar te gaan. Al hebben we al een hoop gedaan in 2014, er is nog zoveel over. Na de grote regen van maandag is het nu vooral heel erg warm, met af en toe een bui.

WOENSDAG

Vandaag op de fiets nogmaals naar Fushimi Inari, de bekende oranje rode poortjes. Waarom we het onszelf aandoen om nog een keer naar boven te klimmen.. lol. Het is gewoon te mooi. het is een kwartier fietsen wat wel grappig is, we dachten dat het veel verder buiten de stad lag de vorige keer, toen hebben we het met een trein gedaan. En het viel wel weer een beetje tegen al die trappen maar eenmaal boven is het uitzicht veel adembenemend mooi ! En weer naar beneden, op naar de fiets! Lekker uitwaaien want we waren weer drijf van de inspanning.

Na een verfrissende douche en setje schone kleding werd het tijd om naar de wasserette te gaan, op deze manier gaat ’t hard met de kleding dus aan de was, daar ben je wel even een middagje mee zoet. En avonds toch weer sushi want die is zo mmmmmmm!

DONDERDAG

Vandaag even rustig opgestaan en na een goed ontbijt op weg naar Het Imperial Palace. Iets verder fietsen maar te doen. Daniel ging even niet mee. Ondanks dat het pas 10.00 was, is de temperatuur al op 33 graden. Schijnbaar ook nog een hittegolf aan de gang..pff. Het paleis is vooral groot maar niet zo mooi als Nijo Castle. Maar de tuin is prachtig! Veel foto’s van de tuin…

Lara en Nat zijn teruggefietst naar het hotel, Daan ging nog even lekker mountainbiken door Kyoto. Daar zijn hele leuke GoPro opnamen van maar die kunnen thuis pas geshowd worden… de middag even wat rust genomen, de warmte heeft wel zo zijn keerzijde. S’avonds de fietsen weer ingeleverd.

Eten deze keer bij de Mosburger, de japanse variant van McDonalds maar veel lekkerder en gezonder…yum. Nog lekker beetje gewandeld, door de shopping mall gelopen en nog even in onze lounge gehangen…

VRIJDAG

Na wat boodschappen zijn de dames naar het International Manga Museum, met de metro deze keer. Er was een nieuwe tentoonstelling, erg leuk.

Rond etenstijd richting Gion gegaan, daar naar een Ramen restaurant gegaan en een wandeling door oud Gion gemaakt in het avondlicht, best magisch te noemen met alle lampionnen zo. Was alweer laat dus tijd om de benen en voeten rust te geven, ook vandaag weer een 20.000+ stappendag….

Nog 2 volle dagen Kyoto en dan gaan we door naar Osaka…

 

Uitzicht op de Kamo rivier met platformen voor dineren, soms met Miako erbij 

en vanavond: Ramen

En wat sfeerplaatjes van prachtig Gion.

We hebben op speciaal verzoek nu wat grotere versies van de foto’s geplaatst.

 

 

Dinsdag 18 juli -Dag 2 Kyoto

Vandaag een update van Nat:

Na alle incheck perikelen zijn we heerlijk gaan eten bij een sushi restaurant met lopende band. Blijft leuk en heel lekker. Het was er erg druk (goed teken) dus wel even in de rij…. Daarna heerlijk kijken wat er allemaal voor lekkers voorbij komt. Je betaalt per bordje en per motief op het bordje een andere prijs. Het was heerlijk! Daniel is zoals altijd wel de avontuurlijke, die probeert ook dingen waar wij nog even over nadenken (zoals rauwe octopus, met noppen…)

Na een onrustige nacht, deels door het onweer en de 15.000+ stappen die we gister hadden gemaakt, beetje laat opgestaan. Na een ontbijt was het tijd om de fietsen op te halen die ik had gereserveerd.

Al hadden ze beloofd dat het grote fietsen waren, toch weer te klein voor ons, het frame is niet veel groter. Gelukkig kunnen de heren redelijk op de mountain bike, voor ons dames wordt het weer onze bovenbenen  trainen.

Gekozen is er voor een tempel in de wijk Gion, daar waren we de vorige keer niet meer aan toe gekomen. Fietsen viel even tegen, met de regen is de vochtigheid wel 99% en heuvel op, dat werd ook klunen .. en mopperende kids. Wat zijn we toch weer blij met de vending machines met drankjes eenmaal aangekomen..#pufpuf

De Kiyomizu-dera Temple dus, op de lijst van World Heritage en een van de oudste van Japan. Tevens geheel gebouwd zonder gebruik van spijkers, als een puzzel in elkaar. Ook wordt hij grondig gerestaureerd, hier en daar in de steigers, dat is wel jammer voor ons…

 

En als je ziet hoe hoog op balken die tegen de heuvel is gebouwd, krab je wel even op je hoofd. Bijzonder! Binnen was er een gebed bezig, de maand Juli is een periode van feestelijkhedenin Kyoto, dat merk je ook door de drukte en de vele dames en heren in traditionele kledij, de yukata. De bekende pagode hierbij zie je vaak terug in reclames van reisorganisaties… Het is een hele klim naar boven maar gelukkig was er wat koelte tussen de bomen, zeer welkom, en daarna weer naar beneden, het werd tijd voor lunch. .. Deze keer met de fiets heuvelafwaarts, even naar beneden  sjezen, weinig trappen. Ondertussen alweer 3 uur dus die lunch was hard nodig na al die activiteit. Dus terug in het hotel eten en de zeer nodige douche en droge kleren, even bijkomen…

Ons hotel grenst aan het station en een groot warenhuis waar in de basement allerlei restaurantjes zitten, lekker handig zo dichtbij en we hebben vandaag gekozen voor Okonomiyaki, een gerecht uit Osaka, dat wel, een soort gevulde pannenkoek cq omelet. Je zit aan de de bakplaat en ziet het gemaakt worden. Yummy! Morgen zal ik de foto’s plaatsen.. Voor nu, we gaan maar even de batterij opladen..