Overpeinzingen na twee weken Japan deel 1

Na twee weken in dit bijzondere land is er wel ruimte om eens wat indrukken over dit fascinerende land op een rij te zetten. Niet compleet en geheel gebaseerd op onze beperkte waarnemingen maar toch…..

Allereerst natuurlijk de enorme hartelijkheid en oprechte wens anderen te helpen bij vrijwel iedereen. Het is voor een botte westerling wel eens vreemd om te zien dat wildvreemden naar je toekomen als je even verloren om je heen staat te kijken met de vraag of je kunnen helpen. Geen bijbedoelingen; geen poging je af te leiden om je tassie te stelen… Nee, gewoon de oprechte wens iedereen waar mogelijk te helpen. En dat ondanks de taalbarriere…

Zoals verwacht is het openbaar vervoer hier ongelooflijk goed geregeld en extreem punctueel. Japan heeft een reputatie hoog te houden maar het in de praktijk meemaken is toch bijzonder. Bijna alle spoorverbindingen worden extreem benut, van de Shinkasen waar in veel gevallen elke paar minuten een trein met 300 km/u voorbijraast tot de locale treinen en het metronet in Tokio. Om de paar stations wacht de langzame trein tot er weer een snellere trein voorbij is. En dit gaat allemaal op de minuut nauwkeurig.

Ook niet onverwacht maar in de praktijk confronterender dan verwacht is de beperkte beheersing van de engelse taal. Op geen enkel moment is dat een probleem omdat iedereen zich in alle bochten zal wringen om je te helpen en heel veel van het openbaar vervoer ook engelse aanwijzingen heeft. Maar als er even geïmproviseerd moet worden is het vaak dramatisch. En dat geldt voor zowel de individuele japanner op het platteland als voor de multinationals. En ook de gedrukte media en internet ontsnappen er niet aan.Global! Of toch grobal?

Discipline en netheid. Waarschijnlijk voor iedereen die hier is gweest herkenbaar. Men staat gewoon netjes in de rij voor werkelijk alles. En hoewel er nergens prullebakken staan (tot je weet waar je op moet letten) zijn de straten schoon en houdt iedereen zijn vuilnis bij zich tot hij/zij het weg kan gooien. Hier kunnen wij als nederlanders heel veel van leren…..

En als laatste voor deze eerste overpeinzing: de vending machine. Overal op straat kom je automaten tegen waar je frisdranken uit kan halen. Heerlijk in deze zwoele zomer. En natuurlijk werkt het, en is er geen sprake van vandalisme. Je zou zomaar van dit land gaan houden…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.