The smell of fish in the morning…

Vanmorgen redelijk vroeg op gestaan om nu dan toch maar eens Tsujiki te bezoeken. De vismarkt dicht bij het hart van Tokio die in 2016 gaat verdwijnen. We hebben geen pogingen ondernomen om de veiling van de verse tonijn bij te wonen. Er is totaal ruimte voor 120 mensen en het is daarvoor nodig je om 3:00 in de morgen aan te melden. De veiling start dan om 5 uur…. Zal best erg interessant zijn maar iets te dol voor Nat en de kids.

Tsujiki

Opstaan om half zes is al voldoende uitdagend en uiteindelijk ook niet echt nodig. Aangekomen op Tsukiji kun je de “outer market” bekijken maar is de meer interessante “inner market” gesloten tot 9 uur. Dus hadden we ruim twee uurtjes over. Tijd voor een sushi ontbijt.

Na 150 minuten wachten, eerste in de rij
Na 2 uur en 20 min… 1ste in rij

Na wat deliberaties in de rij gaan staan voor Sushidai: aangeraden op internet en eigenlijk een ‘must-do’. Een heel klein restaurantje met ruimte voor 12 eters (bij voorkeur van Japanse afmetingen). Als we vooraf hadden geweten dat het wachten bijna 2½ uur zou gaan duren hadden we het waarschijnlijk niet gedaan. Maar dan hadden we ook de werkelijk heerlijke Sushi gemist. Lang wachten en niet goedkoop (voor vier personen ongeveer 120 euro) maar ook onvergelijkbaar lekker. De sushi wordt stuk voor stuk door de chefs  voor aan de bar klaargemaakt. Tonijn, garnalen, zeekomkommer, makreel, …..Allemaal even lekker en supervers.

The chefs... Nigiri - Baby Shrimp & Horse Mackerel Sushi - Lean Tuna nigiri

De oplettende lezer heeft al vastgesteld dat het 9:00 uur was voor we aan ons ontbijt konden en de “inner market” dus inmiddels open was. Dus maar even een snelle ronde gemaakt terwijl Nat & de kids in de rij stonden. Nog flink wat activiteit en de hele tonijnen lagen nog her en der voor vervoer naar andere bestemmingen. En ook al in mooie stukjes gesneden voor directe consumptie.

Ook na het ontbijt nog even gevieren door de markt gelopen. Al wat rustiger en geen hele tonijnen meer te vinden. Overigens nog wel 1000 soorten vissen en andere zeedieren. Van inktvissen tot alen, van baarzen tot garnalen. En ook het nodige dat ik niet direct thuis kan brengen.

En over de geur van vis in de morgen. Nou, dat valt erg mee. Verse vis ruikt nauwelijks. Veel plaatsen in Japan ruiken vissiger (???) dan deze vismarkt….

Een oplettende lezer heeft beide posts van gister gezien, zo niet kan ik aanraden even in de categorie Japan te kijken en op tablet, scrollen naar beneden..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.